Tips voor het beleggen in aandelen

Aandelen kopen? Simpel beleggen is slim beleggen. De 17de-eeuwse filosoof Blaise Pascal zei ooit: “Al het leed der mensen is het gevolg van het feit dat zij niet rustig alleen in hun kamer kunnen blijven zitten.” Dit geldt natuurlijk ook voor het beleggingsproces.

Beleggers die te vaak handelen, zich op irrelevante gegevens baseren of het onvoorspelbare proberen te voorspellen, worden vaak onaangenaam verrast. Door het simpel te houden – richt u op bedrijven met een economisch concurrentievoordeel, zorg voor een veiligheidsmarge wanneer u koopt en beleg met een langetermijnhorizon – kunt u uw kans op succes aanzienlijk vergroten.

Waak voor overdreven verwachtingen

Gaat u in aandelen beleggen om snel rijk te worden? Wij willen de stemming niet bederven, maar tenzij u zeer veel geluk heeft, verdubbelt u uw geld niet in het aankomende jaar met aandelenbeleggingen. Dit soort rendementen is onhaalbaar, tenzij u erg veel risico neemt door bijvoorbeeld grootscheeps met geleend geld te beleggen of in te zetten op een riskant aandeel. Op dat moment belegt u niet meer, maar dan speculeert u.

Aandelen zijn historisch gezien de best renderende beleggingscategorie, maar dit betekent nog altijd een bandbreedte van 10-12 procent. En deze rendementen gaan gepaard met veel volatiliteit. Als u niet met de juiste verwachtingen voor rendement en volatiliteit belegt in aandelen, volgt vaak irrationeel gedrag: het nemen van overdreven risico’s in snel-rijk-worden-strategieën, te veel handelen en aandelen voor altijd op de zwarte lijst zetten vanwege een verlies op korte termijn.

Ramon Pascal Lundqvist